Segling@bleckert.se

Kylvatten, kanalråtta Norsholms järnvägsbro
Publicerat den 21 May, 2010

Det började ju så bra. Sommarväder, en god natts sömn. Efter att ha löst kanalbiljetten i Mem började vi slussningen. Vi var fyra båtar till en början - ett stort schabrak till motorbåt som stannade i Söderköping, en svensk familj i en Scampi på väg hem till Göteborg från Stockholm där båten köptes samt en fransk Hallberg & Rassy 37 från Brittany med fem franska grå pantrar ombord, förutom oss.

Kapten Daniel

HR och Scampi

Precis efter näst sista slussen innan Söderköping hör jag inte längre det plaskande ljudet från kylvatten blandat med avgaser. Vad i …. Kylvatten-lampan lyser rött (kul att den fungerar i alla fall…) och det är bara att stänga maskin. De andra tre glider iväg mot Söderköping. Hoppas det är impellern, det lilla propellern i gummi som pumpar upp sjövatten för kylning till motorn. En sådan har jag i alla fall med i reserv. Fram med verktygslådan och efter en halvtimme provstartar jag motorn – YES ! Det fungerar även om det läcker lite vatten. In mot Söderköping och slussvakten väntade in oss – pust… I sista slussen ser vi plötsligt en simmande råtta som på något vis hamnat i slussbassängen. Kanalbolagets slussvakter lyckades rädda livet på den lille kraken.

Kanalråttan i slussbassängen

Snabb tilläggning i Söderköping för nu var det bråttom att proviantera på bolaget och ICA nära. Vi hann ta en glass innan det var dags att gå vidare mot väst. Nu började slussningen på allvar. Det gick ganska bra – avfendringen inne i slussen gick fint med två stora kulfendrar. Däremot drog jag tyvärr upp några repor i fribordet pga de låga kajkanterna när själva slussningsfasen var klar eftersom fendrarna då kom alldeles för högt.

Karin håller förtampen

Ett speciellt hedersomnämnande till Göta Kanals slussvakter, De tog sig an Daniel och lät honom manövrera slussar och även broarna. Höjdpunkten var helt klart den handmanövrerade slussen – Daniel tog i för kung och fosterland och lyckades både öppna och stänga slussportarna.

Daniel slussvakt

In mot Norsholm fick han åka bil med slussvakterna och öppna broarna framför oss. Vid 18-tiden gick vi in i Norsholms gästhamn för att vänta på broöppningen vid sjutiden. Vägbron gick och även den lilla slussen in till järnvägsbron. Den rör sig inte ur fläcken ! Febril aktivitet utbryter och vi får höra att det har strulat med bron flera gånger de senaste dagarna. Klockan blir över åtta och det planerade restaurangbesöket i Berg 14 sjömil bort får vi ställa in. Så småningom kommer vi iväg men sent och  det blir insegling i Nedre Berg i mörker strax före midnatt.

Så nära - men ändå så långt till Roxen

Uppkrokad

2010-05-21 23:13:29