Segling@bleckert.se

Mer sol och värme och dundertabbe från Janne
Publicerat den 20 May, 2010

Det började så bra – skön sovmorgon, sommarvarm sol, god frukost och lätt nordostlig bris. Vi avgick 12.40, hissade gennakern utan storsegel och i maklig takt satte vi kurs mot Mem 15 sjömil bort.

Karin

Daniel och Ingrid

Det gick rätt bra till en början, men vinden var ryckig och vred sig fram och tillbaka. När vi skulle igenom en trång passage vred vinden 90 grader och gennakern tappade luft helt. Fick starta motorn och en stund senare hände det som inte ska hända – genuaskotet gled för långt akteröver och innan jag hann lägga backslaget i friläge blev det tvärstopp i maskin när skotet snodde in sig i propellern. Jaha - 500 meter från grundstötning, ingen motor och inget segel uppe och vi driver mot land i 2½ knop. Hinner jag få upp storseglet ? Vågar inte chansa. I med ankaret som inte får något bra fäste på grund av djupet men farten bromsas upp till 0.5 knop och jag hinner sätta storen, ta upp ankaret och segla undan. Först tänkte jag segla vidare in till Mem men Daniel tyckte vi skulle ta första bästa hamn eller brygga. Det visade sig att han hade rätt. Vinden började nämligen mojna och lägligt nog dök Stegeborg upp med en lämplig kaj att lägga till vid – jag är ingen hejare på att lägga till under segel men det gick bra (hade inget val…).

Kajen vid Stegeborg

Stegeborg

Sanningens ögonblick hade kommit – skulle jag få loss skotet från propellern ? Vattnet 12-gradigt och tämligen brungult – jättekul… På med flytdräkt och med morakniven fasttejpad i en cord med silvertejp hoppade jag i – brrr ! Jag såg absolut ingenting under vattnet. Fingrarna hittade dock rätt och efter 4-5 dyk var propellern fri och jag behövde aldrig använda kniven. Skotet var inte ens sönder ! Ett tag tänkte jag att nu är det kört – vi hade ju inte tid att hitta dykare eller hitta en kran nånstans – måste börja slussa i morgon bitti. Rätt spak startade jag motorn och tuffade vidare mot Mem. Klockan 16.45 lade vi till i yttre hamnen framför den första slussen i Göta Kanal.

 

Mem

Mem

Slussen i Mem 1

2010-05-20 19:03:55