Segling@bleckert.se

Mörker, fart och sjösjuka
Publicerat den 16 May, 2010

Ja, prognosen stämde ! Vi kunde sätta gennakern vid 10-tiden på kvällen och sätta fart på nytt i cirka 6 knop. Det blev mörkare och mörkare och när vi passerade Sandhammarens fyr strax efter midnatt kunde vi inte se någon horisont längre – något som kan hjälpa mot sjösjuka… Hurså ? Jo, det blev skumpig resa över Hanöbukten i mörkret i bra fart och utan visuell referens blev det för mycket för mig. Det var riktigt kallt - 7-8 grader och duggregn. En bidragande orsak var nog for lång vistelse i ruffen med laptopen under motorgången. Så jag fick hänga mig över relingen tre gånger, usch ! På morgonen fick vi vindskifte och bidevindssegling och upp gick storsegel och kryssfock. Upp och ner på fördäck – inte kul för en kräksjuk. Men det blev bättre med kapten Janne och Per fick en frivakt.

Hanöbukten

Hamöbukten

Fortsatt bra segling i cirka 5 ½ knop och till och med solen tittade fram – annars hade det ju regnat i princip hela tiden. Vi passerade Utklippan vid 12-tiden – man såg en disig kontur av fyren ett par sjömil om styrbord. Sedan en gir på cirka 30 grader mot norr runt Utlängan för att ta sikte in i Kalmare sund.

Utlängan

Då fick vi halvvind och upp flög gennakern. Vår tänkta natthamn var Sandhamn men total snittfart blev en bra bit över 5 knop så vi valde att fortsätta ytterligare 25 sjömil till Bergkvara som vi nådde strax efter 18.00.

Mot Kalmare sund

Mot Kalömare sund

Mer om våra äventyr i Bergkvara i morgon – nu är klockan 22.36 – bed time ! Dessutom utlovas fler bilder snart...

Bergkvara Småbåtshamn

 

2010-05-16 20:08:38